Scholieren weten niet van pestprotocol

Twee derde van de scholieren (67%) geeft aan dat ze niets weten van een pestprotocol op hun school, of dat het er niet is. Dit blijkt uit onderzoek van EenVandaag onder ruim 2000 jongeren, waarvan er nu nog 600 op de middelbare school zitten.

Op mijn middelbare school hadden we geen pestprotocol. Ik ben zelf ook gepest en bij mij was het eerder zo dat sommige leraren mee deden aan het belachelijk maken. Heb zelf ook op het punt gestaan me van het leven te beroven omdat ik het niet meer zag zitten, kwam mede daardoor.”

En als er een pestprotocol is, wordt dit volgens de scholieren niet altijd nageleefd. “Op mijn middelbare school zeiden ze wel dat er een pestprotocol was, maar het werd bijzonder slecht gehanteerd. Er werd veel gepest en het waren altijd dezelfde. Leraren wisten het wel, maar er gebeurde eigenlijk niks.”

Weinig aandacht voor pesten
Volgens driekwart (73%) van de scholieren is er op hun school te weinig aandacht voor pesten, ondanks dat het vaak wel een keer in de les aan de orde is geweest. Een deelnemer zegt: “Dan zit je op een school die pesten een ‘kwalijke zaak’ vindt en ‘er alles aan wil doen om het op te laten houden’. Maar wanneer ik het aankaartte moest ik het zelf maar oplossen, want het viel vast wel mee.”

Over het onderzoek
Aan dit online onderzoek, gehouden op 5 en 6 november 2012, deden 2.063 jongeren mee. Hiervan zitten er nog 566 op de middelbare school. De uitslag is na weging representatief voor drie variabelen, namelijk leeftijd, geslacht en spreiding over het land.